Environment and Public Health Institute är en tankesmedja som tar sig an vår tids miljö och hälsohot. Vi gör det utifrån en övertygelse om att fri företagsamhet, ekonomisk tillväxt, ny teknik och medborgarnas fria val inte är hot mot vår miljö och hälsa, utan tvärtom en förutsättning för desamma. Läs mer »

Vårt arbete är uppdelat i programområde hälsa och programområde miljö.

Environment and Public Health Institute är en tankesmedja som tar sig an vår tids miljö och hälsohot. Vi gör det utifrån en övertygelse om att fri företagsamhet, ekonomisk tillväxt, ny teknik och medborgarnas fria val inte är hot mot vår miljö och hälsa, utan tvärtom en förutsättning för desamma. Läs mer »

Vårt arbete är uppdelat i programområde hälsa och programområde miljö.

Nyheter

Almedalen

Almedalen

Idag vaknade vi trötta men glada och stärkta efter en makalös dag i Almedalens EPHIcentrum! Glada över att ha träffat nya och gamla vänner här i Almedalen. Stärkta av att vi lyckades genomföra hela tio seminarier, som bland annat avhandlade hur vi får tillräckliga elnät för framtiden, Kinas roll i klimatförändringarna, hur kostråd borde se ut för riktiga människor och hur politiken ska förhålla sig till nya nikotinprodukter. 

Och som grädde på moset fick vi avsluta dagen med ett klassiskt almedalsmingel! 

Nu tar vi semester och laddar batterierna, för höst växlar vi upp tempot! Vi kommer publicera en rad nya rapporter och arrangera ett antal ytterligare seminarier på vår mötesplats SN7 i Gamla Stan.    

Don’t be a stranger =)

// Christofer, Marie, Tobias och Jonas

läs mer…
En heldag om miljö och folkhälsa!

En heldag om miljö och folkhälsa!

Tid: 5 juli 8:30-18:00
Plats: Donners Plats 3, Visby

Efter två somrar utan någon Almedalsvecka på plats känns det utmärkt att komma till Visby och visa upp oss. Ephi har funnits i ett drygt år men nu börjar det ta fart. 

Under tisdagen har vi ett fullsmockat program som börjar med en frukostdiskussion med Lena Andersson om vad man ska äta egentligen? Vidare under dagen gör vi djupdykningar i allt ifrån hur vi får tillräckliga elnät för Sveriges elektrifieringsomställning till Kinas roll i klimatförändringarna. Naturligtvis avslutar vi dagen med ett riktigt Almedalsmingel där vi får chans att under lättsammare former träffa nya kontakter och så gott vi kan lösa världens utmaningar under tiden. Vill du delta på minglet vill vi gärna ha din anmälan.
läs mer…

Motionsplikt?

Motionsplikt?

I vår essäserie TEMA HÄLSA hävdar Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson att liberalismen är ett bra skrivbordsunderlägg och en grundsten för varje lyckat samhälle men en ofta misslyckad utgångspunkt i folkhälsoarbetet.

Läs mer »

Kass miljöskatt? – En utvärdering av punktskatten på plastbärkassar

Kass miljöskatt? – En utvärdering av punktskatten på plastbärkassar

Ska politiker genomföra miljöpolitik som gör människor upprörda i sin vardag? Då är det minsta man kan begära att insatserna har avsedd effekt och gör någonting gott för miljön och för klimatet. I samband med att plastpåseskatten fyller två år reder Sofia Höglund ut vad som hänt sedan skattens införande i en rapport för EPHI.

Läs mer »

Välkommen till EPHI Tobias Wahlqvist!

Välkommen till EPHI Tobias Wahlqvist!

Vi på EPHI är mycket glada att välkomna Tobias Wahlqvist till vår tankesmedja! Tobias är något av en allkonstnär som under 20 år drivit egen kommunikationsverksamhet. Fokus har varit miljö, klimat och näringslivets resa mot hållbarhet. Tobias har ett stort politiskt engagemang som tagit sig olika uttryck. Han har bland annat en bakgrund i Centerpartiet och drev under flera år intervjupodden Synfält Framåt tillsammans med Kristoffer Appelqvist, där de tillsammans grillade Sveriges ledande politiker. På EPHI kommer Tobias ansvara för vår kommunikation och driva några av våra miljöprojekt.

Breifing Paper: Kina och Klimatet efter COP 26

Breifing Paper: Kina och Klimatet efter COP 26

Kinas utsläpp är den enskilt viktigaste faktorn för klimatets framtid. Landet släpper idag ut mer koldioxid än EU och alla övriga OECD-länder tillsammans. Detta Briefing Paper kartlägger Kinas utsläpp av växthusgaser och landets roll i klimatförändringarna, samt granskar kinesiska myndigheters klimatambitioner och handlingsplan för att uppnå koldioxidneutralitet.

Läs mer »

Essä: Att äta eller inte äta – om kostråd för verkliga människor

Essä: Att äta eller inte äta – om kostråd för verkliga människor

Att äta har blivit så mycket mer än ett sätt att få i sig näring. Vad man äter kan vara ett ställnings tagande för en bättre värld för människor såväl som djur, för inhemskt framtagna produkter eller ett nationellt jordbruk. värld, eller för inhemskt framtagna produkter och ett nationellt jordbruk. Födan kan också vara ett sätt att bygga den perfekta kroppen och maximera muskler eller få vackrare hy och hår. Vad man äter, eller ännu hellre vad man inte äter, är identitetsskapande. Om individens ensamma kamp i bästa fall med, i värsta fall, mot, den egna kroppen och hälsan och om statens omöjliga och troligen alltmer felaktiga uppdrag att förmå oss alla att äta på rätt sätt, handlar Lena Anderssons underhållande och träffsäkra essä.

Läs mer »

Essä: Spruträdd – Vaccinmotståndet i Sverige under coronapandemin

Essä: Spruträdd – Vaccinmotståndet i Sverige under coronapandemin

Vaccinationsviljan är hög i Sverige, men samtidigt finns många som valt att inte vaccinera sig. Vilken påverkan har egentligen den så kallade antivaccinationsrörelsen? Och hur arbetar den? För att kunna utforma vaccinationskampanjer på ett säkert sätt och så att människor känner sig trygga, så måste vi genuint försöka förstå antivaccinationsrörelsen, vad den drivs av och hur den påverkar. Vincent Amble-Naess är underläkare och skribent och har arbetat inom äldrevården. Hans erfarenheter erbjuder ett särskilt relevant och intressant perspektiv på frågan.

Läs mer »

Vi skjuter på lanseringsfesten

Vi skjuter på lanseringsfesten

På grund av smittspridningen och nya restriktioner tvingas vi tyvärr ställa in vår lansering på tisdag 18/1. Det är särskilt tråkigt då intresset var över all förväntan. Vi ger dock inte upp! Vi återkommer istället nästa vecka med ett digitalt urval av det ni hade tänkt bjuda på vid lanseringen. Och det är aldrig försent att bjuda till fest, så det gör vi längre fram när vi tryggt kan ordna ett superspridarevent för idéer, inte för Covid.

Marie Söderqvist – Ny ansvarig för Folkhälsa på EPHI

Marie Söderqvist – Ny ansvarig för Folkhälsa på EPHI

Marie Söderqvist har en lång erfarenhet av olika delar av hälsosverige. Nu senast arbetade hon som kommunikations- och public affairschef för WeMind, ett av Sveriges största privatägda psykiatriföretag, och tidigare var hon förbundsdirektör för Svensk Livsmedelsindustri där frågor om folkhälsa är centrala. Dessförinnan startade hon, och var VD på, United Minds, som är ett analysföretag inom den globala kommunikationskoncernen Weber Shandwick.  

Hon har producerat podden Hälsa för Ohälsosamma med David Eberhard som programledare under drygt tre år. Hon sitter också i styrelsen för en Svensk Klassiker som arbetar på uppdrag av Vasaloppet, Vätternrundan, Lidingöloppet och Vansbrosimmet. Dessutom har Marie Söderqvist en bakgrund som ledarskribent och krönikör i flera stora tidningar som SvD och Expressen för att nämna några. Marie även i styrelsen för stiftelsen Fritt Näringsliv.

Med den erfarenheten och bakgrunden bidrar hon till att skapa bredd och tyngd i frågor som berör alla, men som den traditionella partipolitiken har märkligt svårt att fånga in och göra relevant.

Välkommen Marie!

Välkommen till lanseringsfest!

Välkommen till lanseringsfest!

Nu (ÄNTLIGEN!) är vi redo att berätta mer om oss själva, och hur vi avser förändra debatten. För alltid! Därför är DU och en vän välkomna till lanseringen av EPHI. Vi vill berätta om vad vi gör, bjuda på något gott att äta och dricka, samt prestera några av våra projekt och skribenter.

84. Hundlycka

Blir man lyckligare eller åtminstone mer fysisk aktiv av att ha hund? Eller känner man sig ännu ensammare med hund än utan? Johan Croneman som har boxern Buffa pratar om hundkärlek och vad det gör för hälsan.

83. Det är farligt att röka

Army of lovers-stjärnan Jean-Pierre Barda har kämpat för att hantera lungsjukdomen kol och att sluta röka i många år. Stefan Mathisson är journalist på vejpkollen och vill att alternativ till rökning inte ska bekämpas utan accepteras som ett hjälpmedel för de som...

82. Vad krävs för att digitalisera vården?

Varför kan man inte digitalt överföra en patientjournal från Uppsala till Stockholm? Och hur är det möjligt att alla 21 regioner har olika tekniska lösningar? Detta försöker Claes Ruth från Sveriges största digitala vårdleverantör KRY reda ut tillsammans med...

81. Bli vild och lycklig

Jakob Lind är jägare sedan tonåren. Han sitter i svenska Viltmatakademin. https://viltmatakademin.se . Trots att viltkött är bland det nyttigaste man kan äta är det svårt att få tag på för den som inte själv är jägar eller känner någon som är det. Varför är det så och...

80. Svett är svaghet som lämnar kroppen

Svett är svaghet som lämnar kroppen. Det är, översatt till svenska, titeln på forskaren Janet Johansson avhandling om hårdtränande svenska chefer. Varifrån kommer kulturen att träna hårt när man är chef? Och vad får det för konsekvenser för arbetsplatsen?

79. Hur slutar man röka?

Kan man förbjuda alla laster? Caroline Dahlman skriver en rapport om e-cigaretter och smaker och Markus Lindblad jobbar på Snusbolaget, världens största e-handels tjänst för snus. Tillsammans med programledaren och läkaren Fredrik Nyström, som själv nyligen forskat...

78. Att äta eller inte äta? Det är frågan

Varför är det så svårt? Vi har tillgång till mer och bättre mat än någonsin tidigare i historien och ändå är de flesta av oss rådvilla kring hur, och vad vi ska äta. Varför har det blivit så här och hur ska man tänka kring sin kosthållning? Författaren Lena Andersson...

77. Vacciner och mediciner

Är läkemedelsföretag hjältar eller skurkar? Styrs allt av pengar eller är det viljan att förbättra världen hos smarta forskare som ligger bakom nya vaccin och läkemedel? Professor Fredrik Nyström pratar med Jonas Vikman på LIF, Läkemedelsindustriföretagen och försöker...

76. Biohacking – Vad är det

Nytt år - nya vanor. Martina Johansson,  https://martinajohansson.se/, är biohackare forskare och författare till flera böcker om hur man maximera sin kropps potential. Hon reder ut vad biohacking egentligen är och ger sina bästa hälsotips.

75. Radikalt Lagom

Man dör av att träna och banta och man lever längre av att vara tjock och dricka rödvin. Sveriges mest kontroversiella hälsoprofessor Fredrik Nyström har skrivit en bok om hälsa och vänder upp och ner på allt man lärt sig - igen. David Eberhard träffar författaren och...

Inlästa publikationer

Alla EPHIs publikationer kan du ta del av både i text och som inlästa poddar. Oftast är det författarna själva som läser in sin text. Prenumerera på EPHIs inlästa rapporter och essäer så kan du lyssna till nya spännande perspektiv på miljö och hälsofrågor när det passar just dig.

Lyssna här nedan eller på din favoritpoddplattform.

3: PM Nilsson – Motionsplikt?

Detta är en inläsning av en essä från EPHI. Trots att daglig fysisk aktivitet troligen är något av de bästa man kan göra för att hålla sig frisk anses det vara något som man får sköta om helt och hållet efter eget huvud. Det gäller såväl vuxna som barn och...

2: Lena Andersson – Att äta eller inte äta

Detta är en inläsning av en essä från EPHI. Att äta har blivit så mycket mer än ett sätt att få i sig näring. Vad man äter kan vara ett ställnings tagande för en bättre värld för människor såväl som djur, för inhemskt framtagna produkter eller ett nationellt jordbruk....

1: Jojje Olsson – Kina och klimatet efter COP26

Detta är en inläsning av ett briefing paper från EPHI. Kinas utsläpp är den enskilt viktigaste faktorn för klimatets framtid. Landet släpper idag ut mer koldioxid än EU och alla övriga OECD-länder tillsammans. I motsats till andra ledande ekonomier så ökade de...