EPHI I ALMEDALEN 2023!

Under torsdagen 29 juni på Donnersgatan 3 arrangerar vi fem seminarier om intressanta och aktuella ämnen. Dagen avslutas med ett mingel där du som åhörare får möjlighet att prata med paneldeltagarna och oss på EPHI.

Platserna är begränsade, så vi rekommenderar att ni är i god tid. Ingen föranmälan till seminarierna krävs.

 

8:00-8:45 Får man lycka av att cykla?

Blir man lyckligare av att röra på sig? Det tycks finnas ett samband mellan daglig rörelse och lycka och välmående. Hur får vi då fler att röra på sig lite mer?

Enklare frukost serveras på plats.

Lena Andersson (författare)
PM Nilsson (journalist)
Oskar Sundblad (VD Vätternrundan)
Patrik Kronqvist (politisk redaktör, Expressen)

10:00-10:45 Är elransoneringen redan här?

Elektrifieringen av allt ifrån svensk industri till vår transportsektor går i en rasande takt. Vad är de största utmaningarna för att få tillräckliga elnät på plats i tid? Hur får vi fram tillräckligt stora investeringar?

Monica Haider (S)
Johan Lindehag (VD Ellevio)
Bo Diczfalusy (Energiexpert)
Henrik Jönsson (Entreprenör/YouTuber)

 

14:00-14:50 Den svenska nikotinmodellen

Sverige har lägst andel dagliga rökare i världen, vilket lett till att vi har låg dödlighet i rökrelaterade sjukdomar. Samtidigt använder svenskar ungefär lika mycket nikotin som resten av Europa. Hur går det ihop? Vad är hemligheten bakom den svenska nikotinmodellen?

Ulrika Westerlund (MP)
Alexandra Anstrell (M)
Karin Sundin (S)
Fredrik Nyström (Professor internmedicin)
David Eberhard (Psykiater)

15:00-15:50 Överlever Systembolaget gårdsförsäljning?

Under våren har gårdsförsäljning varit en stor politisk fråga. Hur ser de juridiska hindren och möjligheterna ut för att kombinera ett eventuellt införande av gårdsförsäljning med Sveriges detaljhandelsmonopol? Hur stor risk för detaljhandelsmonopolet skulle Sverige ta om vi införde gårdsförsäljning? Välkomna att lyssna på och ställa frågor till några av Sveriges mest insatta jurister och politiker i ämnet.

Ann-Sofie Alm (M)
Karin Sundin (S)
Joakim Sundbom (EUrättsexpert)
Joakim Zander (EUrättsexpert)

16:00-17:00 Hälsa, klimat, stat och frihet

Vilka är spänningarna mellan människors rättigheter och statens inflytande? Vart går egentligen gränsen mellan vad staten ska göra och får göra för miljöns eller folkhälsans skull? Måste människors frihet inskränkas för att värna miljön och folkhälsan?

Lena Andersson (författare)
Henrik Jönsson (entreprenör)
PM Nilsson (journalist)

 

17:00-19:00 Mingel (Föranmälan krävs)

Kontakt

Environment and Public Health Institute

Filmhuset
Borgvägen 1
115 53 Stockholm

info@ephi.se

Org. nummer: 559342-4947

Senaste från ephi.se på TT

Vem ska få fetmamediciner?

Vem ska få fetmamediciner?

1,3 miljoner svenskar har blivit diagnostiserade med obesitas eller ligger i riskzonen för att bli det. Fetma leder ofta till en rad följdsjukdomar...

Rapportlansering: Är smal ett val?

Rapportlansering: Är smal ett val?

Hur ska vården se på fetma? Och var passar de nya fetmamedicinerna in i det svenska sjukvårdssystemet? Det frågar sig läkaren Vincent Flink...

Mer

Podcast: Hälsa för ohälsosamma

136. Jobba länge och lagom

Dramatenskådespelerskan Marie Göranzon gästar podcasten Hälsa för ohälsosamma. Göranzon berättar om varför hon är piggare än jämnårige Joe Biden och varför kvinnor borde styra världen.

läs mer

135. Preventiv hälsa – ett paradigmskifte

Privata hälsotester kan förebygga sjukdom och bespara miljardbelopp, berättar Werlabs vd Henrik Forsberg i dagens avsnitt. Vi tar också reda på hur Henrik Jönsson egentligen mår och vem på EPHI som har lägst blodtryck.

läs mer

134. M och V i debatt om Stockholms vårdval.

I dagens avsnitt möts Jonas Lindberg från Vänsterpartiet  och Axel Conradi från Moderaterna i en debatt om avvecklingen av vårdval i Region Stockholm. Dagens gäster är inte överens om mycket, inte ens om huruvida vårdköerna har ökat eller minskat.

läs mer

133. Ska blodgivare få betalt?

Bristen på blod i vården är stor och regioner köper blod av varandra, men blodgivarna själva får ingen ekonomisk ersättning. Ingrid Engström, kommunikatör för Blodcentralen berättar varför. Vi svarar även på lyssnarfrågor om alternativmedicin och om hur vården kan se...

läs mer

132. Vaginal förlossning är inte för alla

Ellika Andolf, professor emerita i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, gästar podden för att diskutera huruvida gravida kvinnor ska få välja förlossningsmetod. I avsnittet förklarar Andolf riskerna med vaginal förlossning jämfört med kejsarsnitt och...

läs mer

131. Mindre ideologi i stadshuset

Svenskar rör på sig mindre än någonsin. Kan politiker stadsplanera fram hälsosamma medborgare? Det reder vi ut tillsammans med Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd och gruppledare i Stockholm stad. 

läs mer