EPHI startades från början av den före detta EU-parlamentarikern Christofer Fjellner med syftet att jobba med hållbarhets- och folkhälsofrågor på EU-nivå. Nu har EPHI en person på plats i Bryssel.
Erik, berätta lite om dig själv?
Norrlänning uppvuxen i bruksorten Bollstabruk, som via MUF kom in i politiken och sedan drygt tretton år arbetat med samhällsfrågor i olika format. Just miljö och folkhälsofrågor har varit lite av en röd tråd större delen av de åren, genom att bland annat ha varit med och bildat (den nu avvecklade) organisationen Gröna Städer som hade sin storhetstid i samband med att diskussionen om Agenda 2030 och FNs klimatmål var som hetast. Bor i Bryssel sedan 2021, dit jag flyttade efter att min fru fått jobb på EU Kommissionen, tillsammans med vår dotter.
Vilka frågor kommer EPHI att driva i Bryssel?
Bortsett från att det kommer vara just fälten miljö och folkhälsa är det fortfarande lite tidigt att säga exakt vilka frågor de kommer vara. Vissa frågor som vi arbetat mycket med i Sverige kommer vi självklart fortsätta med på EU nivå, men en stor del av första tiden på jobbet är just att sitta ned med smarta människor och diskutera vilka frågor som EPHI, givet vår specifika profil med stark tonvikt på pragmatism och att vara lite kontroversiell, bör fokusera på. Räkna dock med att se en serie aktiviteter, såsom rapporter, podcasts och event i höst där vi närmare introducerar de frågor vi kommer fokusera på.
Vad ser du mest fram emot i din nya roll?
Att få befinna sig i gränssnittet mellan idéer, allmänintresset, näringsliv och politiken. Att få identifiera spännande frågor som betyder något för många och artikulera samt kommunicera intelligenta lösningar på hur samhället bör adressera dessa frågor, tillsammans med andra superbegåvade människor. Även om denna mandatperiod inte är lika präglad som den förra av hållbarhetsfrågorna, då den förra introducerade Green Deal, så är det nu det ska bli verkstad av många av de idéer som presenterades då. En oerhört viktig tid för Europa där EPHI har goda förutsättningar att vara en viktig röst.
Vad är det bästa med att bo I Bryssel?
Efter nästan tio år i Stockholm var det som slog mig mest med Bryssel just hur avslappnat det är. Det finns oerhört många begåvade människor som sökt sig hit för en karriär inom EU:s institutioner eller någon av de många organisationer och företag som arbetar mot institutionerna, men trots det är det en väldigt laid back atmosfär som jag uppskattar mycket. Sen är det självklart oerhört stimulerande att få vara i en så dynamisk miljö där både de stora och små EU-frågorna dagligen diskuteras i olika sammanhang där antalet nationaliteter representerade runt bordet ofta är lika många som de närvarande människorna.