I kölvattnet av Northvolts kris – EPHI djupdyker i den europeiska batteriindustrin


Efter diskussionerna om Northvolt i Sverige och satsningen på en ny konkurrenskraftsagenda för EU undersöker vi på EPHI liknande satsningar runt om i Europa. Vi har gett i uppdrag till Jonas Grafström, doktor i Nationalekonomi, att ta fram en rapport om den europeiska batteriindustrin. Northvolt är inte det enda kostsamma misslyckandet.


EU befinner sig just nu i en mycket formativ fas, med ett nyligen genomfört val och utfrågningar med kandidater till nya kommissionärer planerade för de kommande veckorna. Ett av huvudämnena i den nya kommissionens agenda är löftet om en ”Clean Industrial Deal”, för att fortsätta resan mot ett förverkligande av European Green Deal och ett klimatneutralt EU.

De pågående diskussionerna om EU:s framtid kan sammanfattningsvis benämnas som industripolitikens återkomst, varav stora delar avhandlas i den nyligen släppta rapporten av Italiens tidigare premiärminister Mario Draghi. Bland alla förslag nämns bland annat hur man ska uppnå europeiskt ledarskap inom gröna teknologier, regler för statligt stöd, gemensam skuldsättning och förbränningsmotorns framtid (som för närvarande ska förbjudas i EU från 2035).

Men stärkt europeisk konkurrenskraft behöver inte innebära kraftiga subventioner och offentliga investeringar i utvalda industrier och teknologier. Det kan istället vara färre regleringar och en mer innovationsvänlig inre marknad. 

Industrisatsningar där politiken blir direkt involverade och börjar välja vinnare och förlorare för med sig omfattande risker, vilket Northvolt, ett av Europas största onoterade företag, och de andra storskaliga batterisatsningarna runt om i Europa visar.  

Rapporten skrivs av Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi, och publiceras i november. Håll utkik för mer information och inbjudningar till våra seminarium i samband med rapportsläpp.

Kontakt

Environment and Public Health Institute

Filmhuset
Borgvägen 1
115 53 Stockholm

info@ephi.se

Org. nummer: 559342-4947

Senaste från ephi.se på TT

Vem ska få fetmamediciner?

Vem ska få fetmamediciner?

1,3 miljoner svenskar har blivit diagnostiserade med obesitas eller ligger i riskzonen för att bli det. Fetma leder ofta till en rad följdsjukdomar...

Rapportlansering: Är smal ett val?

Rapportlansering: Är smal ett val?

Hur ska vården se på fetma? Och var passar de nya fetmamedicinerna in i det svenska sjukvårdssystemet? Det frågar sig läkaren Vincent Flink...

Mer

Podcast: Hälsa för ohälsosamma

136. Jobba länge och lagom

Dramatenskådespelerskan Marie Göranzon gästar podcasten Hälsa för ohälsosamma. Göranzon berättar om varför hon är piggare än jämnårige Joe Biden och varför kvinnor borde styra världen.

läs mer

135. Preventiv hälsa – ett paradigmskifte

Privata hälsotester kan förebygga sjukdom och bespara miljardbelopp, berättar Werlabs vd Henrik Forsberg i dagens avsnitt. Vi tar också reda på hur Henrik Jönsson egentligen mår och vem på EPHI som har lägst blodtryck.

läs mer

134. M och V i debatt om Stockholms vårdval.

I dagens avsnitt möts Jonas Lindberg från Vänsterpartiet  och Axel Conradi från Moderaterna i en debatt om avvecklingen av vårdval i Region Stockholm. Dagens gäster är inte överens om mycket, inte ens om huruvida vårdköerna har ökat eller minskat.

läs mer

133. Ska blodgivare få betalt?

Bristen på blod i vården är stor och regioner köper blod av varandra, men blodgivarna själva får ingen ekonomisk ersättning. Ingrid Engström, kommunikatör för Blodcentralen berättar varför. Vi svarar även på lyssnarfrågor om alternativmedicin och om hur vården kan se...

läs mer

132. Vaginal förlossning är inte för alla

Ellika Andolf, professor emerita i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, gästar podden för att diskutera huruvida gravida kvinnor ska få välja förlossningsmetod. I avsnittet förklarar Andolf riskerna med vaginal förlossning jämfört med kejsarsnitt och...

läs mer

131. Mindre ideologi i stadshuset

Svenskar rör på sig mindre än någonsin. Kan politiker stadsplanera fram hälsosamma medborgare? Det reder vi ut tillsammans med Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd och gruppledare i Stockholm stad. 

läs mer