I kölvattnet av Northvolts kris – EPHI djupdyker i den europeiska batteriindustrin


Efter diskussionerna om Northvolt i Sverige och satsningen på en ny konkurrenskraftsagenda för EU undersöker vi på EPHI liknande satsningar runt om i Europa. Vi har gett i uppdrag till Jonas Grafström, doktor i Nationalekonomi, att ta fram en rapport om den europeiska batteriindustrin. Northvolt är inte det enda kostsamma misslyckandet.


EU befinner sig just nu i en mycket formativ fas, med ett nyligen genomfört val och utfrågningar med kandidater till nya kommissionärer planerade för de kommande veckorna. Ett av huvudämnena i den nya kommissionens agenda är löftet om en ”Clean Industrial Deal”, för att fortsätta resan mot ett förverkligande av European Green Deal och ett klimatneutralt EU.

De pågående diskussionerna om EU:s framtid kan sammanfattningsvis benämnas som industripolitikens återkomst, varav stora delar avhandlas i den nyligen släppta rapporten av Italiens tidigare premiärminister Mario Draghi. Bland alla förslag nämns bland annat hur man ska uppnå europeiskt ledarskap inom gröna teknologier, regler för statligt stöd, gemensam skuldsättning och förbränningsmotorns framtid (som för närvarande ska förbjudas i EU från 2035).

Men stärkt europeisk konkurrenskraft behöver inte innebära kraftiga subventioner och offentliga investeringar i utvalda industrier och teknologier. Det kan istället vara färre regleringar och en mer innovationsvänlig inre marknad. 

Industrisatsningar där politiken blir direkt involverade och börjar välja vinnare och förlorare för med sig omfattande risker, vilket Northvolt, ett av Europas största onoterade företag, och de andra storskaliga batterisatsningarna runt om i Europa visar.  

Rapporten skrivs av Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi, och publiceras i november. Håll utkik för mer information och inbjudningar till våra seminarium i samband med rapportsläpp.

Kontakt

Environment and Public Health Institute

Filmhuset
Borgvägen 1
115 53 Stockholm

info@ephi.se

Org. nummer: 559342-4947

Senaste från ephi.se på TT

Festa hälsosamt med Bingo Rimér

Festa hälsosamt med Bingo Rimér

Bingo Rimér, som inte längre är flickfotograf, berättar om allt från parterapi till kvaliteten på sina spermier. Ensamhet är farligare än...

Mer

Podcast: Hälsa för ohälsosamma

149. Så blir du av med sötsuget

Hälsocoachen Johannes Cullberg berättar om varför han tycker att du ska undvika ultraprocessad mat och vad Brasiliens folkhälsomyndighet har gjort rätt. 

läs mer

147. Då tar AI över vården

Med hjälp av AI kan sjukvården bli både billigare och mera tillgänglig, berättar Nicklas Berild Lundblad, samhällspolitisk chef på Google DeepMind.

läs mer

146. Vapes i världen (och i vården?)

Vi har varit på konferens och lärt oss om E-cigaretter. I Storbritannien används de för rökavvänjning men vi i Sverige är mera skeptiska. Varför? frågar vi oss, och spekulerar om framtiden. Cochrane review:...

läs mer

145. Sverige är inget skatteparadis

Daniel Waldenström, författare och professor i nationalekonomi, berättar om hur Sverige har blivit både rikare och mer jämlikt, och vilka effekter inkomstskillnader har på vår hälsa.

läs mer

144. Lyckopillrens för- och nackdelar

Varför använder 11 % av svenskarna antidepressiva läkemedel? Och är det ett problem? I romanen Sertralin ger Jessica Haas Forsling ett personligt svar, bortom siffrorna och statistiken.

läs mer