Är EU:s hållbara omställning hållbar?


EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade i veckan förslaget till nya kommissionärer. Svenska Jessika Roswall fick portföljen miljö, vatten och cirkulär ekonomi. Samtidigt finns andra kommissionärer för klimatet, hållbara transporter och ”ren omställning”. Det kan verka förvirrande, men bakom titlarna gömmer sig det faktum att även om kommissionens mantra är stärkt konkurrenskraft, kommer mycket av arbetet att fortsatt handla om European Green Deal.

European Green Deal i sin essens, handlar om EU:s medlemsstaters resa mot klimatneutralitet senast 2050. På den vägen har ett nästan allomfattande politiskt reformprogram sjösatts, från utfasningen av förbränningsmotorer 2035 till plastkorkarna på cola-flaskor. Nästa stora milstolpe är 2030, då EU jämfört med 1990 ska ha reducerat utsläppen med 55 procent.

Den förra mandatperioden dominerades av löften om hur den gröna dealen skulle möta klimathotet och samtidigt göra Europa världsledande inom grön teknik och skapa miljoner nya jobb. Nu pekar dock alla bedömningar på att fokus kommer vara på implementering och hantering av det faktum att medan EU varit duktig på att skapa nya regleringar, har USA och Kina varit duktiga på att bygga gröna industrier.

Tunga regleringar och offentlig styrning av investeringar har visat sig, som flera gånger förr, vara en farlig mix. I Sverige skrivs dagligen om hur Northvolt, byggt med stöd av svenska och europeiska skattemedel, är på väg mot ett haveri. Men det är inte en isolerad företeelse. Elbilsförsäljningen har svikit, vindkraftsutbyggnaden går kräftgång och projekt efter projekt inom nya klimatneutrala bränslen skrotas på grund av bristande ekonomiska förutsättningar. Listan är lång.

Det är i denna kontext som EPHI:s nya satsning på en verksamhet i Bryssel ska ses. Vi drivs av en övertygelse om nödvändigheten av ett hållbart samhälle, men alla goda intentioner i världen kommer inte leda oss dit om sättet det görs på är fundamentalt felaktigt. Människans skaparkraft, en fri marknad och bästa möjliga nyttjandet av våra gemensamma resurser är värden och principer som alltjämt måste stå i centrum.

Därför kommer vi successivt att belysa företeelser, misslyckanden och reformer som vi anser vara viktiga att diskutera för att föra EU i riktning mot ökat välstånd, innovationskraft och hållbarhet. Planeringen och arbetet med vår första EU-rapport är redan i gång, men alla inspel, tips eller förslag till samarbeten är varmt uppskattade. Tveka inte att höra av er och vi hoppas att ni följer oss på vår europeiska resa!

Erik Persson, ansvarig för EPHI:s verksamhet i Bryssel

Kontakt

Environment and Public Health Institute

Filmhuset
Borgvägen 1
115 53 Stockholm

info@ephi.se

Org. nummer: 559342-4947

Senaste från ephi.se på TT

Festa hälsosamt med Bingo Rimér

Festa hälsosamt med Bingo Rimér

Bingo Rimér, som inte längre är flickfotograf, berättar om allt från parterapi till kvaliteten på sina spermier. Ensamhet är farligare än...

Mer

Podcast: Hälsa för ohälsosamma

149. Så blir du av med sötsuget

Hälsocoachen Johannes Cullberg berättar om varför han tycker att du ska undvika ultraprocessad mat och vad Brasiliens folkhälsomyndighet har gjort rätt. 

läs mer

147. Då tar AI över vården

Med hjälp av AI kan sjukvården bli både billigare och mera tillgänglig, berättar Nicklas Berild Lundblad, samhällspolitisk chef på Google DeepMind.

läs mer

146. Vapes i världen (och i vården?)

Vi har varit på konferens och lärt oss om E-cigaretter. I Storbritannien används de för rökavvänjning men vi i Sverige är mera skeptiska. Varför? frågar vi oss, och spekulerar om framtiden. Cochrane review:...

läs mer

145. Sverige är inget skatteparadis

Daniel Waldenström, författare och professor i nationalekonomi, berättar om hur Sverige har blivit både rikare och mer jämlikt, och vilka effekter inkomstskillnader har på vår hälsa.

läs mer

144. Lyckopillrens för- och nackdelar

Varför använder 11 % av svenskarna antidepressiva läkemedel? Och är det ett problem? I romanen Sertralin ger Jessica Haas Forsling ett personligt svar, bortom siffrorna och statistiken.

läs mer