Är EU:s hållbara omställning hållbar?


EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade i veckan förslaget till nya kommissionärer. Svenska Jessika Roswall fick portföljen miljö, vatten och cirkulär ekonomi. Samtidigt finns andra kommissionärer för klimatet, hållbara transporter och ”ren omställning”. Det kan verka förvirrande, men bakom titlarna gömmer sig det faktum att även om kommissionens mantra är stärkt konkurrenskraft, kommer mycket av arbetet att fortsatt handla om European Green Deal.

European Green Deal i sin essens, handlar om EU:s medlemsstaters resa mot klimatneutralitet senast 2050. På den vägen har ett nästan allomfattande politiskt reformprogram sjösatts, från utfasningen av förbränningsmotorer 2035 till plastkorkarna på cola-flaskor. Nästa stora milstolpe är 2030, då EU jämfört med 1990 ska ha reducerat utsläppen med 55 procent.

Den förra mandatperioden dominerades av löften om hur den gröna dealen skulle möta klimathotet och samtidigt göra Europa världsledande inom grön teknik och skapa miljoner nya jobb. Nu pekar dock alla bedömningar på att fokus kommer vara på implementering och hantering av det faktum att medan EU varit duktig på att skapa nya regleringar, har USA och Kina varit duktiga på att bygga gröna industrier.

Tunga regleringar och offentlig styrning av investeringar har visat sig, som flera gånger förr, vara en farlig mix. I Sverige skrivs dagligen om hur Northvolt, byggt med stöd av svenska och europeiska skattemedel, är på väg mot ett haveri. Men det är inte en isolerad företeelse. Elbilsförsäljningen har svikit, vindkraftsutbyggnaden går kräftgång och projekt efter projekt inom nya klimatneutrala bränslen skrotas på grund av bristande ekonomiska förutsättningar. Listan är lång.

Det är i denna kontext som EPHI:s nya satsning på en verksamhet i Bryssel ska ses. Vi drivs av en övertygelse om nödvändigheten av ett hållbart samhälle, men alla goda intentioner i världen kommer inte leda oss dit om sättet det görs på är fundamentalt felaktigt. Människans skaparkraft, en fri marknad och bästa möjliga nyttjandet av våra gemensamma resurser är värden och principer som alltjämt måste stå i centrum.

Därför kommer vi successivt att belysa företeelser, misslyckanden och reformer som vi anser vara viktiga att diskutera för att föra EU i riktning mot ökat välstånd, innovationskraft och hållbarhet. Planeringen och arbetet med vår första EU-rapport är redan i gång, men alla inspel, tips eller förslag till samarbeten är varmt uppskattade. Tveka inte att höra av er och vi hoppas att ni följer oss på vår europeiska resa!

Erik Persson, ansvarig för EPHI:s verksamhet i Bryssel

Kontakt

Environment and Public Health Institute

Filmhuset
Borgvägen 1
115 53 Stockholm

info@ephi.se

Org. nummer: 559342-4947

Senaste från ephi.se på TT

Vem ska få fetmamediciner?

Vem ska få fetmamediciner?

1,3 miljoner svenskar har blivit diagnostiserade med obesitas eller ligger i riskzonen för att bli det. Fetma leder ofta till en rad följdsjukdomar...

Rapportlansering: Är smal ett val?

Rapportlansering: Är smal ett val?

Hur ska vården se på fetma? Och var passar de nya fetmamedicinerna in i det svenska sjukvårdssystemet? Det frågar sig läkaren Vincent Flink...

Mer

Podcast: Hälsa för ohälsosamma

136. Jobba länge och lagom

Dramatenskådespelerskan Marie Göranzon gästar podcasten Hälsa för ohälsosamma. Göranzon berättar om varför hon är piggare än jämnårige Joe Biden och varför kvinnor borde styra världen.

läs mer

135. Preventiv hälsa – ett paradigmskifte

Privata hälsotester kan förebygga sjukdom och bespara miljardbelopp, berättar Werlabs vd Henrik Forsberg i dagens avsnitt. Vi tar också reda på hur Henrik Jönsson egentligen mår och vem på EPHI som har lägst blodtryck.

läs mer

134. M och V i debatt om Stockholms vårdval.

I dagens avsnitt möts Jonas Lindberg från Vänsterpartiet  och Axel Conradi från Moderaterna i en debatt om avvecklingen av vårdval i Region Stockholm. Dagens gäster är inte överens om mycket, inte ens om huruvida vårdköerna har ökat eller minskat.

läs mer

133. Ska blodgivare få betalt?

Bristen på blod i vården är stor och regioner köper blod av varandra, men blodgivarna själva får ingen ekonomisk ersättning. Ingrid Engström, kommunikatör för Blodcentralen berättar varför. Vi svarar även på lyssnarfrågor om alternativmedicin och om hur vården kan se...

läs mer

132. Vaginal förlossning är inte för alla

Ellika Andolf, professor emerita i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, gästar podden för att diskutera huruvida gravida kvinnor ska få välja förlossningsmetod. I avsnittet förklarar Andolf riskerna med vaginal förlossning jämfört med kejsarsnitt och...

läs mer

131. Mindre ideologi i stadshuset

Svenskar rör på sig mindre än någonsin. Kan politiker stadsplanera fram hälsosamma medborgare? Det reder vi ut tillsammans med Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd och gruppledare i Stockholm stad. 

läs mer