Vinpaket eller vårdpaket?

En av höstens stora nyheter som avhandlades runt fikabord på arbetsplatser och i sms-trådar med kompisar handlade om något som kan låta så tråkigt som ”myndighetskommunikation kring folkhälsa”. Jag menar förstås Socialstyrelsens uppdaterade råd till sjukvården om gränser för riskbruk av alkohol, som kom i september i år.

I sig en ganska torr produkt. Socialstyrelsen har i uppdrag att ge riktlinjer till vården inom en mängd frågor.

Det som utlöste en smärre mediestorm var själva glasen. För kvinnor ändrades inte riktlinjerna, men för män sänktes de till samma nivå som kvinnorna tidigare legat på: den som dricker mer än tio standardglas per vecka, eller fyra standardglas eller mera per dryckestillfälle en gång i månaden eller oftare bör erbjudas ”rådgivande samtal eller annat stöd” på grund av riskbruk.

Och någonstans här blev en del oroliga, upprörda, eller bara stillsamt roade. För där en myndighet uttrycker sig i termer av ”fyra standardglas” och ”dryckestillfällen”, ser vissa i folket konturerna av en bättre middag, eller kanske en ovanligt festlig after work. Där myndigheten ser ”riskbruk” ser en del andra en levnadsglad pensionär med rikt umgänge.

”Larvigt och moraliserande” tyckte Edward Blom. ”Felaktigt”, röt Agnes Wold. Även vården oroades – Marina Tuutuma från Distriktsläkarföreningen sade att det krävs dubbelt så många allmänläkare för att hantera den nu mycket stora grupp människor som kan definieras som riskbrukare.

Socialstyrelsen fick förtydliga sig genom att förklara att det ”inte är meningen” att alla som tar fyra små öl prompt ska ha vård, utan råden ska ses som ett stöd för professionen.

Vad var det som hände egentligen? En nitisk myndighet som moraliserar över också ganska normalt alkoholbruk? Eller ett överkänsligt folk, påhejat av hårdvinklande medier, som bara borde stilla sig lite?

Historien är extra intressant eftersom svenska folket har en historia av att lyssna väldigt noga, kanske alltför noga, på just Socialstyrelsen.

När Socialstyrelsens generaldirektör Bror Rexed 1967 i ett tal till myndighetens personal bad dem att tilltala honom med ”du” blev detta snabbt känt i hela landet. Det som först var tänkt som intern myndighetskommunikation tolkades av en del svenskar som att Socialstyrelsen bestämt att nu var det slut på niandet. För alla.

När bagerinäringens intresseorganisation sedan på mitten av 1970-talet gjorde en kampanj med den mycket tydliga texten ”Socialstyrelsen vill att vi äter 6-8 skivor bröd om dagen” tolkades det av en del som att kampanjen kom från Socialstyrelsen, och för övrigt också var ett exempel på hur staten äter sig in i våra privatliv.

Även om dessa två händelser ägde rum för länge sedan, och Socialstyrelsen strängt taget inte hade något alls att göra med en av dem, finns de förmodligen i minnet på de som kommunicerar från myndigheten.

När kommunikationen kring de nya alkoholråden fortfarande var den stora snackisen ville vi på EPHI förstås gärna ha med Socialstyrelsen i vår podd Hälsa för Ohälsosamma, som är en av Sveriges största poddar om folkhälsa. Otaliga läkare, politiker från alla riksdagspartier, myndighetsföreträdare, författare och inte minst forskare har varit med i ett eller flera av de över ett hundra avsnitt som spelats in sedan start.

Socialstyrelens trevliga pressekreterare lovade att återkomma. Sedan hördes vi igen. Och igen. Och ringde. Och mailade. Vi redogjorde för vilka frågor vi ville ställa, om vår ideologiska hemvist, om det gick bra att göra intervjun över telefon i stället för i en studio.

Den person som enligt myndigheten är bäst lämpad att vara med i podden är nämligen så till den grad upptagen, att en telefonintervju om cirka 45 minuter inte ännu har lyckats klämmas in i kalendern.

Men vi har inte fått nej än! Och hoppet är det sista som överger människan, särskilt i juletid.

Det finns mängder av frågor vi vill ställa till Socialstyrelsen. Blev lanseringen av råden som myndigheten trodde? Är de nöjda med uppmärksamheten? Tycker myndigheten att den mediala bilden blev rättvisande? Och inte minst: vilken ny forskning vilar de nya råden på?

Vi ser fram emot 2024, och erbjudandet till Socialstyrelsen står kvar. Att i lugn och ro få prata om en av 2023 års största svenska folkhälsonyheter.

 

Fredrik Torehammar 

Hållbarhetsansvarig på EPHI 

 

Kontakt

Environment and Public Health Institute

Strandvägen 7A
114 56 Stockholm

info@ephi.se

Org. nummer: 559342-4947

Senaste från ephi.se på TT

Vem ska få fetmamediciner?

Vem ska få fetmamediciner?

1,3 miljoner svenskar har blivit diagnostiserade med obesitas eller ligger i riskzonen för att bli det. Fetma leder ofta till en rad följdsjukdomar...

Rapportlansering: Är smal ett val?

Rapportlansering: Är smal ett val?

Hur ska vården se på fetma? Och var passar de nya fetmamedicinerna in i det svenska sjukvårdssystemet? Det frågar sig läkaren Vincent Flink...

Mer

Podcast: Hälsa för ohälsosamma

Ephis vd kommenterar samarbetet med Henrik Jönsson

Då Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson i tidningen Dagens Nyheter antytt att Youtubern Henrik Jönsson sprider hat mot socialdemokrater och har en suspekt finansiering, känner jag som EPHIs vd ett behov av att reda ut ett och annat.     Environment and...

läs mer

Är smal ett val?

Läkaren Vincent Flink Amble-Naess har skrivit en rapport hos Ephi om fetma och läkemedel. Flink Amble-Naess konstaterar att det i dag finns effektiv medicinsk behandling för viktnedgång. Frågan är vem som ska få det, hur behandlingen ska finansieras och hur vi...

läs mer

Seminarium i riksdagen om klimatpåverkande utsläpp och export

Tillsammans med riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) arrangerade EPHI ett seminarium om professor Astrid Kanders rapport Svensk exports klimatnytta. I sin rapport presenterar Astrid Kander ett nytt mått för att mäta länders klimatpåverkande utsläpp. Metoden tar hänsyn...

läs mer

Ephi lanserar ny rapport om fetma och läkemedel

Läkaren Vincent Flink Amble-Naess kommer snart ut med en rapport hos Ephi om fetma och läkemedel. Flink Amble-Naess konstaterar att det i dag finns effektiv medicinsk behandling för viktnedgång. Frågan är bara vem som ska få det och hur behandlingen ska finansieras....

läs mer

Ephi välkomnar Philippa Broom till Ephis advisory board!

På the Conservatives partikongress i Manchester 2023 guidar Philippa Broom runt en brokig samling personer: tyska ex-ministrar, politiker från Mongoliet, en vice partiledare från Norge och en samling svenskar.  Det tycks inte finnas någon, vare sig i den brittiska...

läs mer