Environment and Public Health Institute är en tankesmedja som tar sig an vår tids miljö och hälsohot. Vi gör det utifrån en övertygelse om att fri företagsamhet, ekonomisk tillväxt, ny teknik och medborgarnas fria val inte är hot mot vår miljö och hälsa, utan tvärtom en förutsättning för desamma. Läs mer »
Vårt arbete är uppdelat i programområde folkhälsa och programområde miljö.
Nyheter

Välkommen till EPHI Tobias Wahlqvist!
Vi på EPHI är mycket glada att välkomna Tobias Wahlqvist till vår tankesmedja! Tobias är något av en allkonstnär som under 20 år drivit egen kommunikationsverksamhet. Fokus har varit miljö, klimat och näringslivets resa mot hållbarhet. Tobias har ett stort politiskt engagemang som tagit sig olika uttryck. Han har bland annat en bakgrund i...

Breifing Paper: Kina och Klimatet efter COP 26
Kinas utsläpp är den enskilt viktigaste faktorn för klimatets framtid. Landet släpper idag ut mer koldioxid än EU och alla övriga OECD-länder tillsammans. Detta Briefing Paper kartlägger Kinas utsläpp av växthusgaser och landets roll i klimatförändringarna, samt granskar kinesiska myndigheters klimatambitioner och handlingsplan för att uppnå...

Essä: Att äta eller inte äta – om kostråd för verkliga människor
Att äta har blivit så mycket mer än ett sätt att få i sig näring. Vad man äter kan vara ett ställnings tagande för en bättre värld för människor såväl som djur, för inhemskt framtagna produkter eller ett nationellt jordbruk. värld, eller för inhemskt framtagna produkter och ett nationellt jordbruk. Födan kan också vara ett sätt att bygga den...

Essä: Spruträdd – Vaccinmotståndet i Sverige under coronapandemin
Vaccinationsviljan är hög i Sverige, men samtidigt finns många som valt att inte vaccinera sig. Vilken påverkan har egentligen den så kallade antivaccinationsrörelsen? Och hur arbetar den? För att kunna utforma vaccinationskampanjer på ett säkert sätt och så att människor känner sig trygga, så måste vi genuint försöka förstå...

Vi skjuter på lanseringsfesten
På grund av smittspridningen och nya restriktioner tvingas vi tyvärr ställa in vår lansering på tisdag 18/1. Det är särskilt tråkigt då intresset var över all förväntan. Vi ger dock inte upp! Vi återkommer istället nästa vecka med ett digitalt urval av det ni hade tänkt bjuda på vid lanseringen. Och det är aldrig försent att bjuda till fest, så...
83. Det är farligt att röka
Army of lovers-stjärnan Jean-Pierre Barda har kämpat för att hantera lungsjukdomen kol och att sluta röka i många år. Stefan Mathisson är journalist på vejpkollen och vill att alternativ till rökning inte ska bekämpas utan accepteras som ett hjälpmedel för de som...
82. Vad krävs för att digitalisera vården?
Varför kan man inte digitalt överföra en patientjournal från Uppsala till Stockholm? Och hur är det möjligt att alla 21 regioner har olika tekniska lösningar? Detta försöker Claes Ruth från Sveriges största digitala vårdleverantör KRY reda ut tillsammans med...
81. Bli vild och lycklig
Jakob Lind är jägare sedan tonåren. Han sitter i svenska Viltmatakademin. https://viltmatakademin.se . Trots att viltkött är bland det nyttigaste man kan äta är det svårt att få tag på för den som inte själv är jägar eller känner någon som är det. Varför är det så och...
80. Svett är svaghet som lämnar kroppen
Svett är svaghet som lämnar kroppen. Det är, översatt till svenska, titeln på forskaren Janet Johansson avhandling om hårdtränande svenska chefer. Varifrån kommer kulturen att träna hårt när man är chef? Och vad får det för konsekvenser för arbetsplatsen?
79. Hur slutar man röka?
Kan man förbjuda alla laster? Caroline Dahlman skriver en rapport om e-cigaretter och smaker och Markus Lindblad jobbar på Snusbolaget, världens största e-handels tjänst för snus. Tillsammans med programledaren och läkaren Fredrik Nyström, som själv nyligen forskat...
78. Att äta eller inte äta? Det är frågan
Varför är det så svårt? Vi har tillgång till mer och bättre mat än någonsin tidigare i historien och ändå är de flesta av oss rådvilla kring hur, och vad vi ska äta. Varför har det blivit så här och hur ska man tänka kring sin kosthållning? Författaren Lena Andersson...
77. Vacciner och mediciner
Är läkemedelsföretag hjältar eller skurkar? Styrs allt av pengar eller är det viljan att förbättra världen hos smarta forskare som ligger bakom nya vaccin och läkemedel? Professor Fredrik Nyström pratar med Jonas Vikman på LIF, Läkemedelsindustriföretagen och försöker...
76. Biohacking – Vad är det
Nytt år - nya vanor. Martina Johansson, https://martinajohansson.se/, är biohackare forskare och författare till flera böcker om hur man maximera sin kropps potential. Hon reder ut vad biohacking egentligen är och ger sina bästa hälsotips.
75. Radikalt Lagom
Man dör av att träna och banta och man lever längre av att vara tjock och dricka rödvin. Sveriges mest kontroversiella hälsoprofessor Fredrik Nyström har skrivit en bok om hälsa och vänder upp och ner på allt man lärt sig - igen. David Eberhard träffar författaren och...
74. Julmat – det tillåtna frosseriet
Vad äter och dricker vi till jul? Och varför äter vi så mycket? Bör man våga satsa på svensktillverkat bubbel och vin eller vad är bästa drycken till skinkan, som kanske borde vara av vildsvin istället för gris. David Eberhard pratar julmat och dryck med Jimmy...
Inlästa publikationer
Alla EPHIs publikationer kan du ta del av både i text och som inlästa poddar. Oftast är det författarna själva som läser in sin text. Prenumerera på EPHIs inlästa rapporter och essäer så kan du lyssna till nya spännande perspektiv på miljö och hälsofrågor när det passar just dig.
Lyssna här nedan eller på din favoritpoddplattform.
Inga resultat hittades
Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.
Kontakt
Environment and Public Health Institute
Slupskjulsvägen 10
111 49, Stockholm
Org. nummer: 802535-2322
Marknadsekonomi och individuell frihet krävs för att överkomma hoten mot vår miljö och hälsa.
Ephi presenterar fakta och analyser för att bidra till en miljö- och hälsodebatt grundad i verkligheten – inte i åsikter och känslor.