Hur får vi elnät för framtiden? 4/6

Hur får vi elnät för framtiden? 4/6

Elektrifieringen av allt ifrån svensk industri till vår transportsektor går i en rasande takt och det är en förutsättning för att bekämpa klimatförändringarna. Samtidigt som debattens vågor går höga kring hur vi ska producera allt mer el är det tyst om elnäten som ska leverera den.

Det är ett stort problem. Utmaningen att få tillräckliga elnät på plats i tid är monumentala och kostnaderna som i slutändan hamnar på elnätskunderna kommer bli hisnande. Tar vi inte utbyggnaden av elnät på allvar är risken stor att det inte finns någon el i uttaget och att Sverige missar uppsatta klimatmål, oavsett hur mycket vind- eller kärnkraft vi bygger.

Environment and Public Health Institute (EPHI) har samlat några av de skarpaste hjärnorna som i ett antal korta rapporter beskriver utmaningarna kring framtidens elnät.

I de tidigare rapporterna har vi kunnat konstatera att behoven av nya elnät är stora och likaså utmaningarna att få dem på plats. I denna fjärde, av totalt sex rapporter, får vi Erik Lundins perspektiv på framtidens elnät där fokus ligger på de avsevärda investeringar som krävs och hur det kommer påverka nätavgifterna för vanligt folk. Lundin är doktor vid Institutet för Näringslivsforskning och programmet för energi och hållbar utveckling vid Stanford University.

 

HUR FÅR VI ELNÄT FÖR FRAMTIDEN DEL 4/6

Vad betalar du för framtidens elnät? – Erik Lundin (pdf)

 

Erik Lundin presenterar sin rapport

Kontakt

Environment and Public Health Institute

Filmhuset
Borgvägen 1
115 53 Stockholm

info@ephi.se

Org. nummer: 559342-4947

Senaste från ephi.se på TT

Mer

Podcast: Hälsa för ohälsosamma

142. Så lyckas Norge med primärvården

Vi utvärderar Kerstin Brismars livsstilsråd om frukostätande och trappgång. Vi har även tittat på hur man kan få mer kontinuitet i primärvården. Vi går igenom varför Norge har lyckats bättre än Sverige, trots färre läkare per capita.

läs mer

141. Fasta bort julvikten

Kerstin Brismar, professor på KI, rycker ut till frukostens försvar. Middagen ligger däremot pyrt till, låt gärna bli att äta efter 19 rekommenderar Brismar. Vi går igenom de olika hälsofördelarna med fasta och får veta hur man bäst går till väga.

läs mer

140. Alkohol, obesitas och elsparkcyklar

Vi tar oss an reaktionerna på Fredrik Nyströms råd om alkohol och hälsa, frågar oss om samhället ska betala för att andra håller vikten och konstaterar än en gång att ytterkantshögern verkligen hatar cyklar.

läs mer

139. Obesitas sitter i hjärnan

Varför kämpar vissa med vikten hela sina liv, medan andra har lättare att hålla midjemåttet? Ylva Trolle Lagerros, Professor i kardiovaskulär prevention vid KI, reder ut orsakerna till folksjukdomen obesitas.

läs mer

138. Tvivelaktiga myndighetsråd

Träna, snusa och kröka lagom, det rekommenderar Fredrik Nyström, överläkare och professor i internmedicin vid Linköpings universitet. I veckans avsnitt diskuterar vi hälsoråd från myndigheterna och om de egentligen gör någon nytta.

läs mer

137. Varför hatar ytterkantshögern cyklar?

PM Nilsson, supercyklist och vd på Timbro, oroas över att allt färre barn lär sig cykla. Vi funderar på varför högern hatar cyklister och PM Nilsson förklarar varför cykeln i själva verket är ett borgerligt transportmedel. 

läs mer