Hur får vi elnät för framtiden? 1/6

Hur får vi elnät för framtiden? 1/6

Elektrifieringen av allt ifrån svensk industri till vår transportsektor går i en rasande takt och det är en förutsättning för att bekämpa klimatförändringarna. Samtidigt som debattens vågor går höga kring hur vi ska producera allt mer el är det tyst om elnäten som ska leverera den.

Det är ett stort problem. Utmaningen att få tillräckliga elnät på plats i tid är monumentala och kostnaderna som i slutändan hamnar på elnätskunderna kommer bli hisnande. Tar vi inte utbyggnaden av elnät på allvar är risken stor att det inte finns någon el i uttaget och att Sverige missar uppsatta klimatmål, oavsett hur mycket vind- eller kärnkraft vi bygger.

Environment and Public Health Institute (EPHI) har samlat några av de skarpaste hjärnorna som i ett antal korta rapporter beskriver utmaningarna kring framtidens elnät.

I denna första av totalt sex rapporter får vi Henrik Henrikssons perspektiv på elnätsfrågan. Till vardags är Henriksson VD på H2 Green Steel där man med vätgas istället för koks ska producera stål med minimal miljöpåverkan. Vätgasproduktionen förutsätter avsevärda mängder pålitlig el, levererad i tid, till rätt plats.

HUR FÅR VI ELNÄT FÖR FRAMTIDEN DEL 1/6

Fixar ni elnät, fixar vi klimatet! – Henrik Henriksson (pdf)

Henrik Henriksson presenterar sin rapport

Kontakt

Environment and Public Health Institute

Filmhuset
Borgvägen 1
115 53 Stockholm

info@ephi.se

Org. nummer: 559342-4947

Senaste från ephi.se på TT

Festa hälsosamt med Bingo Rimér

Festa hälsosamt med Bingo Rimér

Bingo Rimér, som inte längre är flickfotograf, berättar om allt från parterapi till kvaliteten på sina spermier. Ensamhet är farligare än...

Mer

Podcast: Hälsa för ohälsosamma

149. Så blir du av med sötsuget

Hälsocoachen Johannes Cullberg berättar om varför han tycker att du ska undvika ultraprocessad mat och vad Brasiliens folkhälsomyndighet har gjort rätt. 

läs mer

147. Då tar AI över vården

Med hjälp av AI kan sjukvården bli både billigare och mera tillgänglig, berättar Nicklas Berild Lundblad, samhällspolitisk chef på Google DeepMind.

läs mer

146. Vapes i världen (och i vården?)

Vi har varit på konferens och lärt oss om E-cigaretter. I Storbritannien används de för rökavvänjning men vi i Sverige är mera skeptiska. Varför? frågar vi oss, och spekulerar om framtiden. Cochrane review:...

läs mer

145. Sverige är inget skatteparadis

Daniel Waldenström, författare och professor i nationalekonomi, berättar om hur Sverige har blivit både rikare och mer jämlikt, och vilka effekter inkomstskillnader har på vår hälsa.

läs mer

144. Lyckopillrens för- och nackdelar

Varför använder 11 % av svenskarna antidepressiva läkemedel? Och är det ett problem? I romanen Sertralin ger Jessica Haas Forsling ett personligt svar, bortom siffrorna och statistiken.

läs mer