Hur får vi elnät för framtiden? 5/6

Hur får vi elnät för framtiden? 5/6

Elektrifieringen av allt ifrån svensk industri till vår transportsektor går i en rasande takt och det är en förutsättning för att bekämpa klimatförändringarna. Samtidigt som debattens vågor går höga kring hur vi ska producera allt mer el är det tyst om elnäten som ska leverera den.

Det är ett stort problem. Utmaningen att få tillräckliga elnät på plats i tid är monumentala och kostnaderna som i slutändan hamnar på elnätskunderna kommer bli hisnande. Tar vi inte utbyggnaden av elnät på allvar är risken stor att det inte finns någon el i uttaget och att Sverige missar uppsatta klimatmål, oavsett hur mycket vind- eller kärnkraft vi bygger.

Environment and Public Health Institute (EPHI) har samlat några av de skarpaste hjärnorna som i ett antal korta rapporter beskriver utmaningarna kring framtidens elnät.

I de första fyra rapporterna fokuserade vi på vad som står på spel, på utmaningens omfattning och natur. I denna, den femte av totalt sex rapporter, söker Mats Nilsson lösningarna och vilka reformer och förändringar vi måste få på plats för att garantera tillräckliga elnät för framtiden.

Mats Nilsson är till vardags docent och forskare med fokus på
miljö och elmarknadens ekonomi.

HUR FÅR VI ELNÄT FÖR FRAMTIDEN DEL 5/6

Statens roll för elsystemets nästa stora utmaning – Mats Nilsson (pdf)

Mats Nilsson presenterar sin rapport

Mats Nilsson mfl i Almedalen – Hur får vi elnät för framtiden

Kontakt

Environment and Public Health Institute

Filmhuset
Borgvägen 1
115 53 Stockholm

info@ephi.se

Org. nummer: 559342-4947

Senaste från ephi.se på TT

Vem ska få fetmamediciner?

Vem ska få fetmamediciner?

1,3 miljoner svenskar har blivit diagnostiserade med obesitas eller ligger i riskzonen för att bli det. Fetma leder ofta till en rad följdsjukdomar...

Rapportlansering: Är smal ett val?

Rapportlansering: Är smal ett val?

Hur ska vården se på fetma? Och var passar de nya fetmamedicinerna in i det svenska sjukvårdssystemet? Det frågar sig läkaren Vincent Flink...

Mer

Podcast: Hälsa för ohälsosamma

136. Jobba länge och lagom

Dramatenskådespelerskan Marie Göranzon gästar podcasten Hälsa för ohälsosamma. Göranzon berättar om varför hon är piggare än jämnårige Joe Biden och varför kvinnor borde styra världen.

läs mer

135. Preventiv hälsa – ett paradigmskifte

Privata hälsotester kan förebygga sjukdom och bespara miljardbelopp, berättar Werlabs vd Henrik Forsberg i dagens avsnitt. Vi tar också reda på hur Henrik Jönsson egentligen mår och vem på EPHI som har lägst blodtryck.

läs mer

134. M och V i debatt om Stockholms vårdval.

I dagens avsnitt möts Jonas Lindberg från Vänsterpartiet  och Axel Conradi från Moderaterna i en debatt om avvecklingen av vårdval i Region Stockholm. Dagens gäster är inte överens om mycket, inte ens om huruvida vårdköerna har ökat eller minskat.

läs mer

133. Ska blodgivare få betalt?

Bristen på blod i vården är stor och regioner köper blod av varandra, men blodgivarna själva får ingen ekonomisk ersättning. Ingrid Engström, kommunikatör för Blodcentralen berättar varför. Vi svarar även på lyssnarfrågor om alternativmedicin och om hur vården kan se...

läs mer

132. Vaginal förlossning är inte för alla

Ellika Andolf, professor emerita i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, gästar podden för att diskutera huruvida gravida kvinnor ska få välja förlossningsmetod. I avsnittet förklarar Andolf riskerna med vaginal förlossning jämfört med kejsarsnitt och...

läs mer

131. Mindre ideologi i stadshuset

Svenskar rör på sig mindre än någonsin. Kan politiker stadsplanera fram hälsosamma medborgare? Det reder vi ut tillsammans med Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd och gruppledare i Stockholm stad. 

läs mer