Ephi lanserar ny rapport om fetma och läkemedel

Läkaren Vincent Flink Amble-Naess kommer snart ut med en rapport hos Ephi om fetma och läkemedel. Flink Amble-Naess konstaterar att det i dag finns effektiv medicinsk behandling för viktnedgång. Frågan är bara vem som ska få det och hur behandlingen ska finansieras.
  

Förmågan att effektivt lagra fett har varit evolutionärt fördelaktigt för människor. Men i ett modernt samhälle upplever många enorma svårigheter med att gå ned i vikt. Allvarlig övervikt ökar i Sverige och beskrivs som en vår tids största hälsoutmaningar.
 
Att se fetma som en sjukdom har varit kontroversiellt, men Vincent Flink Amble-Naess förklarar att vissa personer har sämre hormonella förutsättningar för att gå ned i vikt och sedan hålla vikten. För människor med fetma är det helt enkelt svårare att gå ned i vikt än vad det är för normalviktiga människor att inte gå upp i vikt. 
 
Det finns effektiv medicinsk behandling för viktnedgång, bland annat det omtalade preparatet Ozempic och liknande läkemedel. Men svenska patienter med övervikt eller fetma subventioneras inte av den här typen av läkemedel mot övervikt.
 
Det här kommer ni kunna läsa mer om i rapporten som ges ut hos Ephi i början av nästa år.
 
— Min rapport handlar om evolutionsbiologin och biokemin bakom fetma, och om de nya läkemedel som sedan några år finns på marknaden, säger Vincent Flink Amble-Naess om sin kommande rapport.
 
Läkemedel mot övervikt verkar vara ett kontroversiellt ämne, varför tror du att det är så?
 
— Många upplever det som en snabb lösning på ett problem som har mer att göra med karaktär än med en sjukdom som kräver behandling. I min rapport försöker jag förklara att frågan om huruvida något är en sjukdom inte har med vetenskap att göra, utan bara beskriver en språklig konvention. Därför anser jag att man borde tänka på ett annorlunda sätt. Alla som har nytta av ett visst läkemedel borde erbjudas det, oavsett anledning.
 
Varför är det här ämnet och din rapport viktig? 
 

— Fetma är sannolikt världens största hälsoproblem och tyvärr håller det på att bli vanligare. Om jag kan bidra till att sprida bara lite information på ämnet, så är jag nöjd.      

 

Här finns podden Hälsa för ohälsosamma där Vincent Flink Amble-Naess var gäst.

Kontakt

Environment and Public Health Institute

Filmhuset
Borgvägen 1
115 53 Stockholm

info@ephi.se

Org. nummer: 559342-4947

Senaste från ephi.se på TT

Mer

Podcast: Hälsa för ohälsosamma

142. Så lyckas Norge med primärvården

Vi utvärderar Kerstin Brismars livsstilsråd om frukostätande och trappgång. Vi har även tittat på hur man kan få mer kontinuitet i primärvården. Vi går igenom varför Norge har lyckats bättre än Sverige, trots färre läkare per capita.

läs mer

141. Fasta bort julvikten

Kerstin Brismar, professor på KI, rycker ut till frukostens försvar. Middagen ligger däremot pyrt till, låt gärna bli att äta efter 19 rekommenderar Brismar. Vi går igenom de olika hälsofördelarna med fasta och får veta hur man bäst går till väga.

läs mer

140. Alkohol, obesitas och elsparkcyklar

Vi tar oss an reaktionerna på Fredrik Nyströms råd om alkohol och hälsa, frågar oss om samhället ska betala för att andra håller vikten och konstaterar än en gång att ytterkantshögern verkligen hatar cyklar.

läs mer

139. Obesitas sitter i hjärnan

Varför kämpar vissa med vikten hela sina liv, medan andra har lättare att hålla midjemåttet? Ylva Trolle Lagerros, Professor i kardiovaskulär prevention vid KI, reder ut orsakerna till folksjukdomen obesitas.

läs mer

138. Tvivelaktiga myndighetsråd

Träna, snusa och kröka lagom, det rekommenderar Fredrik Nyström, överläkare och professor i internmedicin vid Linköpings universitet. I veckans avsnitt diskuterar vi hälsoråd från myndigheterna och om de egentligen gör någon nytta.

läs mer

137. Varför hatar ytterkantshögern cyklar?

PM Nilsson, supercyklist och vd på Timbro, oroas över att allt färre barn lär sig cykla. Vi funderar på varför högern hatar cyklister och PM Nilsson förklarar varför cykeln i själva verket är ett borgerligt transportmedel. 

läs mer