Tid: 5 juli 8:30-18:00
Plats: Donners Plats 3, Visby

Efter två somrar utan någon Almedalsvecka på plats känns det utmärkt att komma till Visby och visa upp oss. Ephi har funnits i ett drygt år men nu börjar det ta fart. 

Under tisdagen har vi ett fullsmockat program som börjar med en frukostdiskussion med Lena Andersson om vad man ska äta egentligen? Vidare under dagen gör vi djupdykningar i allt ifrån hur vi får tillräckliga elnät för Sveriges elektrifieringsomställning till Kinas roll i klimatförändringarna. Naturligtvis avslutar vi dagen med ett riktigt Almedalsmingel där vi får chans att under lättsammare former träffa nya kontakter och så gott vi kan lösa världens utmaningar under tiden. Vill du delta på minglet vill vi gärna ha din anmälan.

Vi håller till mitt i smeten på Donners Plats 3 vilket borde kunna kallas Almedalsveckans EPHIcentrum, eller hur?

Hela programmet hittar du nedan men ändringar kan komma så ta gärna en titt på ephi.se för uppdaterat program.

Hjärtligt välkommen!

/ Christofer, Marie, Jonas och Tobias

Program tisdagen 5 juli

08:30 – 08:55
Frukostdiskussion med författaren Lena Andersson om Ephi-essän ”Att äta eller inte äta? Om kostråd för verkliga människor”.
Deltagare: Lena Andersson.
Moderator: Marie Söderqvist.

09:00 – 09:45
Seminarium – Hur får man alla att röra på sig (minst en timme om dagen)?
Deltagare: PM Nilsson politisk redaktör Dagens Industri och författare till Ephi-essän Motionsplikt?, Per Nilsson rektor Idrottshögskolan och ordförande i kommittén för att främja fysisk aktivitet, Staffan Movin styrelseordförande i En Svensk Klassiker.
Moderator: Marie Söderqvist.

10:15 – 10:45
Seminarium – Kass miljöskatt – Skatten på plastpåsar har nu fyllt två år. Är det en framgång eller ett avskräckande exempel?
Deltagare: Sofia Höglund rapportförfattare, Johanna Ragnartz VD Håll Sverige Rent, Lena Lundberg ansvarig för plastråvarufrågor IKEM.
Moderator: Christofer Fjellner.

10:45 – 11:30
Seminarium – Hur får vi elnät för framtiden? Bristen på elnät är det mest akuta hotet mot elektrifieringen. Men hur löser vi det då?
Deltagare: Mats Nilsson rapportförfattare och docent Södertörns Högskola, Johan Lindehag VD Ellevio, Carl-Oskar Bohlin energipolitisk talesperson Moderaterna, representant från SSAB.
Moderator: Christofer Fjellner.

11:45 – 12:30
Lunchseminarium – Efter tobak. Sverige kan visa vägen, inte bara till ett rökfritt samhälle, utan rent av ett tobaksfritt. Hur svarar politiken på denna utveckling? Vad betyder det för folkhälsan?
Deltagare: Per Hörnsten Demoskop, professor Fredrik Nyström, Stefan Mathisson vejpkollen, Jesper Skalberg regionråd Gotland.
Moderator: Marie Söderqvist.

13:30 – 14:15
Seminarium – En förvaltningsreform för klimatet. Räcker ny miljölagstiftning för att komma tillrätta med tillståndskaoset eller kräver det även en revolution av svensk offentlig förvaltning?
Deltagare: Mats Svegfors tidigare landshövding och ordförande i ansvarsutredningen, Nicklas Skår ansvarig för miljölagstiftningsfrågor Svenskt Näringsliv, Karin Comstedt Webb vice VD Cementa.
Moderator: Christofer Fjellner.

14:30 – 15:15
Seminarium – Kina och Klimatet. Vad alla borde känna till om Kina roll i klimatförändringarna.
Deltagare: Jojje Olsson, journalist, Jesper Gyberg – Klimatansvarig Svenskt Näringsliv, Gustav Lind – Generalsekreterare WWF
Moderator: Christofer Fjellner.

15:15 – 16:00
Seminarium – Hur ska vi ta oss an folkhälsoutmaningarna kost, alkohol, motion och tobak?
Deltagare: Lena Andersson som skrivit Ephi-essän ”Att äta eller inte äta? Professor Fredrik Nyström, PM Nilsson som skrivit EPHI-essän ”motionsplikt?”. 
Moderator: Marie Söderqvist

16:00 – 18:00
Almedalsmingla med Ephi! (Anmäl dig här!)

sv_SESwedish