Gör USA hälsosamt igen! Robert F. Kennedy Jr, RFK, som är brorson till tidigare presidenten John F Kennedy och son till Robert F Kennedy, och som bytt från Demokraterna till Republikanerna i årets val, kommer att få det i uppdrag av president Donald Trump. Han ska göra, kanske världens mest ohälsosamma befolkning hälsosam igen.
Jag tillbringade sista veckan inför det amerikanska valet i en av de för valet avgörande staterna, Georgia. Om statistiken som Robert F. Kennedy Jr använder i sina tal stämmer, är antalet med övervikt och obesitas drygt 8 miljoner, bara i den lilla delstaten Georgia. Till skillnad från i Sverige, där mängden med obesitas är betydligt lägre än antalet med övervikt, är obesitas som dominerar i USA.
Människor lider av obesitas och alla dess medicinska följder i en hisnade omfattning. I Georgia är det inte svårt att förstå att människor är överviktiga, för det är snudd på omöjligt att hitta något att äta, på de många barer och restauranger som finns överallt, som inte är till brädden fyllt med fett och socker. RFK har blivit stor i Trumps MAGA rörelse genom att säga att han ska bekämpa korruptionen i den amerikanska livsmedels- och läkemedelsbranschen. Han ska röja upp i den offentliga förvaltningen som bevakar och beslutar om regler och godkännanden för mat och mediciner.
Precis som Donald Trump talar RFK i slogans. I en av valturnéerna, anordnad av den kände konservative journalisten Carl Tucker, var Kennedy förpratare till Trump. Där beskriver han målande den verklighet han och hans 11 syskon växte upp i. Då fanns det inga barn med autism, ADHD, Tourettes syndrom, allergier eller diabetes. Idag, säger han, med sin hesa, inte helt hälsosamma stämma, har varenda skolklass barn med en eller flera av dessa sjukdomar. Och antalet växer. Kennedys slutsats är klar. Det är livsmedelsbranschen och läkemedelsindustrin som, ja han använder faktiskt ordet, poisons, förgiftar amerikanarna.
RFK har rätt i sina observationer såtillvida att många amerikaner lever extremt ohälsosamt, de kör bil överallt och rör sig därmed mycket lite. Maten är inte bara mycket kaloririk, traditionella portioner är så stora att de egentligen är lagom för två till tre personer. Denna livsstil har gett upphov till diabetes, högt, blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, inflammationer och ledproblematik. Detta hanteras inte, genom livsstilsförändringar, utan primärt genom mediciner. Vilket gjort att konspirationsteoretiker hävdar att det finns ett samband. Det säger inte RFK rakt ut, men han mer än antyder det.
Redan för flera decennier sedan fanns det forskare inom hälsa och livsmedelsförsörjning i USA som pekade på problemen både med den amerikanska livsmedelsproduktion och konsumtionen av den. Jag lyssnade själv på den nu snart 90-åriga forskaren Marion Nestle, (inte släkt med livsmedelsföretaget) på, en konferens för över 20 år sedan, då hon konstaterade att mat är för billigt i USA. Och det är en bidragande orsak till obesitas och sjukdomar. Industrin behöver få avsättning för sina produkter och då blir allt stort, mycket, fett och gott och svårt att motstå för konsumenter. USA har genom hypereffektiva tillverkningsmetoder – som å ena sidan tar bort mycket av näringen, utarmar jorden och bortser från djurs alla naturliga behov – gjort mat billigt. Restaurangnäringen smaksätter och serverar maten på ett sätt som gör att en vanlig amerikan utsätts för mer än den dubbla mängden kalorier som behövs under en dag för att hålla vikten på en hälsosam nivå.
Frågan är om det är korruption och konspiration som ligger bakom eller bara en ganska hårdför och på många sätt fungerande kapitalism. Ett gränslöst utbud av mat som är billig och enkel att konsumera och dessutom förförande god. Just denna hemmaindustri – jordbruket, snabbmatsrestaurangerna och livsmedelsproduktion säger sig Trump, under sina många valtal, vilja stödja och värna. Den ger jobb till just de grupper som röstade på honom. Så hur Trumps värnande om den inhemska livsmedelsproduktionen ska gå att förena med RFKs uppläxande av densamma är bara ett av de många motsägelsefulla budskap i årets valkampanj. Att göra amerikaner vars medellivslängden, mellan 2019 och 2021, sjönk från 80 till 76 år hälsosamma är ett uppdrag som kräver mer än skanderingsvänliga slogans.
Marie Söderqvist, vd på EPHI